Osnovna orodja

Ostala orodja

 • 🎞Video – Youtube vmesnik brez sledenja
  Youtube vmesnik z imenom Invidious, ki ne beleži zgodovine iskanja, piškotkov ali katerih drugih podatkov. Iskalne nize išče po Youtube-u in jih predvaja v svojem vmesniku nameščenem na espace.si.
  • 📥Youtube prenesi
   Vmesnik za prenašanje Youtube posnetkov na računalnik
  • 🎥Peertube – alternativni youtube
   Alternativno okolje za nalaganje in deljenje video posnetkov. Ni podvrženo kontroli Youtube-a. Okolje peertube je skupek strežnikov, na katere lahko posamezniki nalagajo videe. Na zgornji povezavi se posnetki hranijo na strežniku espace.si. Iskanje posnetkov se lahko izvaja bodisi lokalno na strežniku espace.si ali globalno po ostalih peertube strežnikih. Vsak ki gleda video hkrati tudi deli video z drugimi in tako pomaga razbremeniti strežnik, v primeru velikega števila ogledov.
 • 🖻Bibliogram – Instagram vmesnik brez sledenja
 • 🔐Cryptpad – Varno ustvari in deli dokumente ↗
  Oblak z osnovnimi pisarniškimi orodji ki omogočajo sočasno delo ( preglednica, urejevalnik besedil, Izdelava predstavitev, Obrazci / Ankete, Tabla, … ). Vsa vsebina je kriptirana takoj v brskalniku ( end to end encrypted ), tako do strežnike pridejo že kriptirane datoteke – strežnik ali njegov operater tako ne more prebrati vsebine. Ko se deli dokumente preko povezav je potrebno biti pozoren, saj lahko povezave vsebujejo ključ za dekodiranje. Če je taka povezava javna ali poslana preko nezaščitene komunikacije, vsebina datoteke ni več varna pred nepovabljenimi ogledi. Račun za orodje Cryptpad si lahko ustvari vsak sam, z izbiro gumba “Sign Up”. Geslo si morate shraniti, saj ga kasneje, v primeru da ga pozabite, ni več mogoče obnoviti.
 • 📋PrivateBin – Prilepi in deli kriptirano besedilo
  Prostor za besedilo, v katerega lahko karkoli prilepite / napišete in nato takoj delite preko povezave. Nastavi se lahko: – koliko časa je povezava veljavna, – geslo za branje, – brisanje vsebine takoj po prvem branju, nastavi se lahko diskusijo – odgovori zbrani na istem mestu. Piše se lahko v navadnem besedilu ali v “Mark Down” formatu, ki omogoča vstavljanje slik preko zunanjih povezav in naprednejše urejanje ( velikost / tip črk, odstavki… ).
 • 🔏Encryptic – lokalno kriptiraj besedilo v brskalniku
  Orodje omogoča izdelavo besedila, ki je zakriptirano z geslom. Vse se nahaja v lokalnem brskalniku in ne na strežniku – na drugem računalniku besedilo tako ni dostopno. To je le spletno orodje, ki omogoča lokalno urejanje in enkripcijo besedila, na strežnik se ne shranjuje nič. Lokalno kopijo se lahko shrani v datoteko in nato preko USB ključka ali katerega drugega spletnega orodja za deljenje datotek pošlje želeni osebi. Prejeto datoteko se na drugem računalniku s tem orodjem odpre / uvozi in odkodira z nastavljenim geslom.
 • 📝HedgeDoc – MarkDown urejevalnik
 • 📁Lufi – Naloži in deli datoteko
  Poljubno datoteko se lahko naloži in takoj deli preko povezave. Nastavi se lahko: koliko časa je datoteka dostopna, geslo, brisanje datoteke takoj po prvem dostopu. Datoteka je kriptirana v brskalniku, zato lastnik strežnika ne more prebrati njene vsebine.
 • 🔗Lstu – skrajšaj spletni naslov
  Orodje, ki lahko poljuben spletni naslov spremeni v https://espace.si/lstu/"neka_poljubna_beseda".

Pogovorna orodja

Pomoč – navodila

Po registraciji lahko uporabljaš e-pošto, oblak in druga orodja ki jih ponuja espace.si.
Posameznik ima lahko več e-poštnih naslovov ( se lahko dodajo naknadno ), toda le prvo dodeljeni e-poštni naslov, določen ob ustvarjanju računa, je sočasno tudi uporabniško ime. Če je na primer e-poštni naslov imepriimek@espace.si potem je uporabniško ime imepriimek.

e-pošta

Poleg spletnega vmesnika se lahko E-pošto bere tudi z aplikacijo na telefonu ali aplikacijo na računalniku, kot je na primer Outlook ali Thunderbird, Apple mail.
Za Android telefone se priporoča aplikacijo FairEmail saj ima najboljši ugled glede spoštovanja zasebnosti. Lahko se uporabi tudi vaše trenutne odjemalce za e-pošto.

Spodaj je primer podatkov, ki jih je potrebno vnesti v aplikacijo za e-pošto:

Uporabniško ime: imepriimek ( @espace.si )
Geslo: vašegeslo
Naslov strežnika: espace.si
IMAP enkripcija: SSL/TLS, navadno geslo, vrata 993
SMTP enkripcija: STARTTLS, navadno geslo, vrata 587

Element – aplikacija za varno komuniciranje

( Osnovano na Matrix protokolu )

Če imate espace.si e-pošni račun ppotem imate tudi Matrix račun.
Strežnik: espace.si
Uporabniško ime: imepriimek ( brez @espace.si )
Geslo: vašegeslo

Spletni vmesnik ali vmesnik za telefon / PC

Uporaba enkripcije pri Element-u

Spodaj so prikazani ključni koraki nastavitev aplikacije Element, za nastavitev dodatnega gesla za enkripcijo, ki je bolj priročna metoda.

Razlaga zgornjih korakov:

Element omogoča eknripcijo med enim in drugim koncem ( End-to-End encryption ) kar pomeni da niti administrator, ki upravlja strežnik, ne more brati pogovora. Vse je kriptirano že v uporabnikovi napravi, preden podatki zapustijo uporabnikovo napravo.
Narava takšne enkripcije zahteva, da so certifikati za enkripcijo shranjeni na uporabnikovi napravi. Če uporabnik izgubi napravo, se odjavi iz klepeta ali se želi prijaviti z drugo napravo, mora zagotoviti prenos certifikatov, sicer ne bo mogel odkriptirati preteklih pogovorov.

Element ponuja dva načina upravljanja kriptirnih certifikatov – eden bolj praktičen, drugi bolj varen ( če se pravilno postopa ).
– Varnejša ( in bolj nerodna ) opcija ponudi uporabniku, da shrani ključe na varno mesto ( program za varno shranjevanje gesel (password mananger), USB ključek, papir shranjen v sefu… ). Ob prijavi z drugo napravo mora uporabnik vnesti predhodno shranjeni ključ, da bi lahko dostopal do preteklih pogovorov. Če se ključi izgubijo, ni več možno dostopati do preteklih pogovorov.
– Priročnejša metoda je hranjenje ključev na strežniku, tako da so vedno na voljo katerikoli napravi, vendar morajo biti zaščiteni z dodatnim geslom, da administrator ne more dostopati do njih. Ker bi administrator lahko dostopal do gesla uporabniškega računa, se priporoča da je dodatno geslo za enkripcijo Element komunikacije drugačno. Ob prijavi z drugo napravo je uporabnik vprašan po dveh geslih – prvo za prijavo v račun, drugo za dekripcijo preteklih kriptiranih komunikacij.